Holistische (en Energetische) Begeleiding/Therapie & Coahing

Holistische Begeleiding/ Therapie & Coaching

Wat is Holitisch? Holistisch wordt doorgaans als zweverig bestempeld. Jammer en zeer onterecht! Holistisch betekent niks anders dan kijken naar het geheel. Binnen holistische therapie wordt er dan ook gekeken naar de mens als geheel in plaats van alleen kijken naar de klacht.

Voorbeeld: Je hebt een examen, een presentatie, een sollicitatiegesprek of iets anders wat je spannend vindt. Dan kan het gebeuren dat je dat in je buik voelt, een wat droge mond hebt, wat klamme handen en wellicht zelfs knikkende knieën.

Nog een voorbeeld: Verliefdheid. Een raar gevoel in je buik en je voelt in alles dat je niet jezelf bent.

Als je voor beide voorbeelden de oorzaak zelf niet zou weten en je zou met deze beide klachten naar een arts gaan, kan deze niks vinden. Je mankeert niks. Klopt en heel fijn maar… je hebt toch écht wel die klachten!

Dan vanuit een holistisch oogpunt: je hebt deze klachten. Je verzint ze immers niet.

Het is een feit dat een mens bestaat uit 5 intelligenties: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Deze intelligenties dienen in balans te zijn. En balans betekent dat er natuurlijk best één intelligente wat minder mag zijn, zolang dit maar gecompenseerd wordt.

Even terug naar de voorbeelden: je hebt klachten waarvan vast staat dat deze geen fysieke oorzaak hebben. Dit is immers geconstateerd door een arts. Dan blijven de andere intelligenties dus over waar een disbalans in zou zitten. Wij weten allemaal dat verliefdheid en gezonde spanning bovenstaande klachten kunnen geven welke voortkomen uit de mentaal en emotionele gevoelens. Waarbij het zelfs in bovenstaande voorbeelden zou kúnnen zijn dat er ook op zowel energetisch als spiritueel niveau een disbalans zou zijn maar dan gaan we nu te diep in op de stof.

Het komt er op neer dat een holistische benadering verder kijkt als alleen kijken naar de klacht. Je zoekt de oorzaak achter de klacht, in plaats van de klacht op te lossen of de kop in te drukken.

Veel fysieke klachten uiten zich omdat wij als mensen onze andere intelligenties waarmee onze lichamen ons iets aangeven, ongehoord laten. En dát… is jammer! Temeer daar wij als mens heel veel zelfherstellend vermogen in ons hebben waar we veelal geen gebruik van maken. Gevolg? We proppen onze lichamen soms onterecht vol met “troep” waar het met een beetje andere aanpak -of wellicht zelfs een betere aanpak- geen “troep” had hoeven hebben.

Bij holistische therapie kijken we dus naar de behoefte achter de vraag van de klacht zodat we de angel eruit halen. Zonder de kwaal te verwaarlozen pakken we de oorzaak aan in plaats van het gevolg.

Dit maakt dat de klachten niet meer terugkomen als je daadwerkelijk gehoor geeft aan de behoefte die eronder ligt.

Uiteraard wil ik graag melden dat holistische therapie géén vervanging van de reguliere zorg is! Ze vullen elkaar mooi aan en daar gelooft de reguliere geneeskunde gelukkig ook steeds meer in. Samen liefdevol krachtiger als het om gezondheid en welzijn gaat. En wat is er belangrijker dan dat?

Heb jij “vage klachten” of klachten waar je maar niet vanaf komt?

Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie of maak een afspraak voor een intakegesprek.

Stuur een app/sms of bel tel.nr. 06. 1222 9695. *

Liefdevolle groet,

Mischja.

Gediplomeerd Holistisch (Energetisch) therapeut.

* In verband met begeleidingen ben ik niet altijd telefonisch bereikbaar dus spreek a.u.b. je naam en telefoonnummer in dan bel ik je zo snel als mogelijk terug. Of stuur een app/sms zodat ik je zo snel als mogelijk terug contact.

J.Mischja van Marion

tel. 06. 1222 9695

liefdevollebegeleiding@gmail.com

Voorbeelden uit de praktijk:

Holistisch zweverig of toch niet?

Net twee weken geleden nog meermalig op de spoedeisende hulp vanwege een “bedrijfsongevalletje”. Hierbij kwam een 8 mm boortje dwars door zijn vinger heen. Vandaag op de baan bij autocross. Verstandig? Holistisch gezien in dít geval (!):  jazéker!

Holistisch betekent eigenlijk niks meer als ‘kijkend naar het geheel/van alle kanten benaderd’.

Het betreft hier een jonge man die zijn lichaam ként en daar dus weet naar te luisteren. Hij weet als geen ander -mede door meerdere ervaringen- waar zijn grenzen liggen en past die dan ook toe.

Nu holistisch: fysiek is hij duidelijk uit balans en heeft hij versterking nodig. Mentaal en emotioneel krijgt hij natuurlijk een enórme kick als hij zijn hart volgt: de baan op dus! Door de kick maakt het lichaam meerdere hormonen aan  welke direct en indirect herstel bevorderend zijn op al de vijf holistische vlakken: ook fysiek dus! Cirkel rond toch? En als je dan aan het einde ook nog op het podium mag verschijnen kan ik niet anders concluderen als dat dit holistisch gezien een goede actie is geweest.

En dit is een voorbeeld van holistische/energetische coaching/therapie.

Is dit dan zweverig of toch anders misschien?

Zou ik dit advies als begeleidster/therapeute hebben gegeven? NOOIT! Zo’n advies kán ik ook  nooit geven omdat ik zijn lichaam nooit zo ken/voel als hij zelf!  Iedereen is eigenaar van zijn eigen lijf en eigen kwaliteit van leven. Je hebt altijd een keuze. Als je soms de keuze maakt misschien een investering te doen op één van de vijf intelligenties die een mens rijk is, hoeft dat niet per direct achteruitgang te zijn. Tegendeel is soms waar!

LET WEL: dit soort beslissingen kun je alleen maar eerlijk maken als je je lijf écht kent, je lijf verstaat en daar eerlijk gehoor aan geeft!

Daarnaast wil ik graag melden dat holistische/energetische therapie geen vervanging van de reguliere zorg is! Ze vullen elkaar mooi aan en daar gelooft de reguliere geneeskunde gelukkig ook steeds meer in.

M.B. 2022

♥***

Silam weet nog goed dat hij voor het eerst bij mij in de praktijk kwam.

“Als de dag van gister” zo vertelde hij me laatst nog,  al is het dan al veel langer geleden.

Hij voelde zich zo alléén. Alléén terwijl het hem eigenlijk allemaal “voor de wind ging”. Nou ja… voor de wind; hij kwam toch niet voor niks?

Menselijker wijs had hij zijn leven mooi op orde: was gelukkig getrouwd, had een liefdevol gezin en een baan waar hij voldoening uit haalde. Toch klopte er iets niet. Iets… en wat dat “iets” was, was zijn grootste vraag.

Door middel van een opstelling gaan we terug in de tijd. We maken stappen vérder terug in de tijd. En nóg meer stappen terug in de tijd. Uiteindelijk komen we bij de periode van vóór hij geboren werd. De tijd dat hij nog veilig als “mensje in wording” in de baarmoeder bij zijn moeder bengelt. Daar voelt hij zich nog geborgen maar… is hij ‘nog niet geheel compleet’. Díe laatste woorden komen binnen. We gaan dieper graven in zijn gevoel. Aan alles wordt duidelijk dat hij een zoon is van een tweeling. Maar… een broer of zusje? Hij is het zich niet bewust maar hij voelt aan alles dat hier wél het “puzzelstukje” is gevonden waarnaar hij zijn hele leven al terug verlangt.

Silam gaat naar huis met een gevoel waarbij hij zich gelukkiger en completer voelt dan ooit! Hij is er één van een tweeling! In de dagen die volgen weet hij het zeker: meerdere vraagstukken zijn opgelost met dat éne “puzzelstukje”: zijn broertje of zusje.

Gelukkig leven zijn ouders nog zodat hij een afspraak met zijn moeder kan maken om haar te informeren en… dat gaat hij dan ook zéker doen! Als in een mooi gesprek met zijn moeder dan inderdaad naar voren komt dat hij “een deel” van een tweeling is maar dat zijn broertje/zusje al is gestorven in het begin van de zwangerschap, heeft hij de bevestiging die voor hem eigenlijk al overbodig was. Hij voelt zich weer compleet, gehoord en gezien.

Zijn ouders hebben hem dit nooit verteld omdat dit voor hem niet van belang leek. Tegendeel is waarheid, zo kon hij nu zijn ouders vertellen. Hij heeft altijd het gevoel gehad dat hij “iets miste”. En nu heeft hij het missende “puzzelstukje” gevonden: zijn broertje of zusje.

Silam’s ouders waren beduusd. Ze hadden toentertijd het advies gekregen er nooit over te praten; de andere baby had het wél gehaald dus daar mochten zij hun aandacht op richten.

Silam en zijn ouders zijn lang niet de enige met dit soort ervaringen. Het komt meer voor als we denken! En soms is het zelfs zo, dat ouders zich niet eens bewust zijn dat er een meerling op komst was. Terwijl het voor de allééngeboren meerling weldégelijk als gemis wordt ervaren. Voel jij dit ook zo? Houd jezelf nooit voor de gek en praat erover!

Wil je meer weten over allééngeboren twee-/meerling vraag ons ernaar! Ben jij ook een allééngeboren twee-/meerling en wil je iets met ons delen? Schroom niet en deel je verhaal hier, of elders zodat we meer mensen hun “puzzelstukje” kunnen helpen vinden waarnaar wellicht zo verlangd wordt.

In verband met privacy is de naam gefingeerd.

♥***

En dan…

Is het vandaag al weer 1 maart 2021.

Voor mijn gevoel is februari “weggevlogen in de tijd”.

En dan nu de angst welke voelbaar is in de héle wereld…

Voor je het weet heeft de angst ons in zijn macht. Hoe voorkom je dat?

Door bij jezelf te blijven! Hoe je dat doet?

Door dagelijks tijd voor jezelf te claimen. Níet máken maar… cláímen!

Iedere dag 5, 10 of 15 minuten voor jezelf claimen en gaan voelen: voelen in jou! Wat voel je? Lukt zelfs die 5 minuten niet? Doe dan iets (minder): iets is altijd beter als niets!

Voelt het goed en vrij: maak het gevoel dan groter en geniet!

Voel je je onrustig of onaangenaam? Vraag je dan af: is het écht wáár wat mij nu onrust biedt?

Is het écht wáárheid?

Meestal (!) is het antwoord “nee”!

Voorbeeld:

Je voelt de onrust in de wereld (ja sorry daar ontkomt een HSP-er nooit aan).

Je vóélt het!

Ís het nu voor ons onrustig? Nee!

Nú mogen we de vrijheid na de corona weer genieten!

Nú zijn we rijk te prijzen dat we dat gezond overleefd hebben!

Nú is het mooi weer!

Nú is de lente voelbaar!

Nú leven wij in vrijheid!

Nú mag jij je eigen keuzes maken!

De kracht zit in het nú!

Door dáár iedere keer bij stil te staan als je je onrustig voelt, geeft jou dat de ruimte angst/onrust of wat dan ook, om te buigen naar jouw Vrijheids-gevoel!

Vóél dat dan ook en zeg, het liefst hardop en met één hand op je hart en één hand op je onderbuik:

“Néé ik ervaar géén angst: ik ben vrij en mag mijn eigen keuzes maken”!

Door dit iedere keer te herhalen  onderstreep je jouw eigen keuzevrijheid!

Als je er overdag geen tijd voor hebt (gemaakt) doe het dan in ieder geval ’s avonds! Omdat jij deze vrijheid en liefde verdient!

Als cadeautje kun je het kalenderblad van onze nieuwe maand hieronder downloaden. Print hem uit en pak hem als dagelijkse steun in de rug om jouw SelfCare-Time af te vinken 😊.

En lukt het bovenstaande je niet? Neem contact met me op aub door te bellen/appen/sms-en op nummer 06. 1222 9695 of door middel van het contactformulier (onder kopje “contact”). Een ieder van ons verdient immers juist nú vrijheidsgevoel!

Heel veel liefs en vrijheidsgevoel gewenst,

J.Mischja van Marion, gediplomeerd holistisch therapeute.     

 ♥***