Blogs

Liefdevolle Begeleiding

Een model baby van slechts 10 weken zwangerschap oud.
Bron: healthylives.nl


1 augustus 2022

Miskraam?

“O, je hebt een miskraam gehad? Ik dacht dat je een kindje verloren was!”

Je hart schreeuwt, je wil de gene die voor je staat en deze

woorden uitspreekt wel ik weet niet wat zeggen, ik weet niet

wat doen maar… je staat als aan de grond genageld en de

tranen branden je achter je ogen… Je wilt wég. Wég! Vluchten!

                                                                                                                    

Naast mijn eigen ervaringen, heb ik als professional inmiddels vele mensen gesproken welke het ook zo hebben ervaren. ‘Mískraam? Het was helemáál niet mís. Het was ons kindje en het was prachtig!’

Het woord “mis” doet vermoeden dat het kindje dat op komst was, mís was; fout was. Het wordt ervaren als afkeuring. En dat raakt, naast de afkeuring van het kindje, ook als een afkeuring op de gevoelens en emoties omtrent dat verlies. Een gevoel van niet gehoord worden maakt zich dan meester. En dat creëert nóg meer emoties!

De foto hierboven is van een modelbaby van slechts 10 weken zwangerschap (bron: healthylives.nl). Noem dit maar geen kindje! En als de zwangerschap -om wat voor een reden dan ook- wordt afgebroken, spreken we van een mískraam? Dit doet veelal groot onrecht aan de gevoelens van de betreffende ouders en een ieder die hen lief is!

Hoe kunnen we dit ombuigen?

Door ten alle tijden gevoelens en emoties te blijven uitspreken! Trouw te blijven in woord en daad aan die gevoelens en emoties. Er ís een kindje verloren! Een kindje in wording tot een volgroeid mensenkindje. Een kindje dat zó gewenst was en wat er in de toekomst van velen –in het bijzonder in het leven van de ouders- al hélémáál bij hoorde.

En juist dát maakt het nóg zwaarder. Er is niet alleen een kindje verloren: er is ook een toekomstbeeld weggevaagd. Een toekomst sámen met dit kindje.

Dit verlies gaat gepaard met gevoelens en emoties welke er “gewoon” dienen te mogen (moeten!) zijn! En hoe méér er gehoor wordt gegeven, en hoe meer er over dit kindje gesproken mag worden, hoe beter het voor een ieder is. Óók voor eventuele broertjes en zusjes. En óók de broertjes en zusjes die ná dit wondertje misschien nog zullen komen. Zij voelen het! Ook als het onbespreekbaar blijft! Met als gevolg dat het voor hen niet meer “klopt”.

Heel verstandig kan het zijn dit kindje, hoe jong ook, een naam te geven! Een naam, een troetelnaam. En iedere keer als er over dit kindje gepraat wordt, ook zijn/haar naam te noemen. Ook met eventuele andere kinderen. Dit kindje is dan weliswaar ánders gekomen als gewenst; het dient zijn/haar eigen plekje in ieders systeem. In ieders systeem en op alle fronten!

♥***

11 juli 2022

‘Plant een boom of koop een beeldje?’

Dit werd mij jaren geleden geadviseerd na het verlies van ons Fritsje. Een goed bedoeld advies maar ik kon er niks mee. Het wekte meer weerstand als gehoor op bij me op. ‘Gaat me dat boompje dood of valt het beeldje stuk, heb ik twee keer al dit verdriet’ dacht ik. ‘Nee, geen vervanging voor mijn kind!’

Inmiddels kijk ik er –dééls!- anders tegenaan: mede door mijn persoonlijke ervaringen én  als rouw- en ritueelbegeleidster. Wij mensen willen doorgaans graag iets tastbaars wat bovenal persoonlijk is. Dat geeft ons gevoel van gehoord worden. En sommige ouders hebben helemaal niks tastbaars van hun verloren/gewenste kindje: geen foto, geen echo, geen zwangerschapstest. Of ze hebben  wel iets maar dit geeft dit niet het gewenste gevoel.

In zo’n situatie kun je voor je kindje een symbool kiezen. Door jezelf wat vragen te stellen vormt zich vanzelf een beeld. Een beeld van wat jouw kindje voor jou betekent/betekende of hoe jij jouw toekomst samen met jouw kindje voor je zag. Als je hier een symbool -b.v. een vlinder- aan koppelt zal je regelmatig én op soms onverwachte momenten, herinnert worden aan je kindje.

Zo zal je zoontje/dochtertje toch anders met je meegaan in dit leven en brengt het jóú verder. En natúúrlijk zal het soms ook pijnpunten raken. En dat mag! Immers: jullie pad samen werd anders als verwacht.

Vragen die je jezelf bijvoorbeeld zou kunnen stellen: ‘Wat betekende mijn kindje (al) voor mij? Wat voel ik als ik aan haar/hem denk of dacht? Hoe zag ik mijn kindje? Wat voelde ik bij hem/haar? Hoe zag ik onze toekomst samen?‘

Misschien wil je iets delen over hoe jij dit ervaart? Of wil je graag een persoonlijk symbool voor jouw zoontje of dochtertje en kom je er niet uit? Schroom nooit met ons te contacten; hier of middels een pb. We helpen je graag op weg!

♥***

02 juli 2022

Holistisch zweverig of toch….?

Net twee weken geleden nog meermalig op de spoedeisende hulp vanwege een “bedrijfsongevalletje”. Hierbij kwam een acht mm boortje dwars door zijn vinger heen. Vandaag op de baan bij autocross. Verstandig? Holistisch gezien in dít geval (!):  jazéker!

Holistisch betekent eigenlijk niks meer als ‘kijkend naar het geheel/van alle kanten benaderd’.

Het betreft hier een jonge man die zijn lichaam ként. Hij weet als geen ander -mede door meerdere ervaringen- waar zijn grenzen liggen en past die dan ook toe.

Nu holistisch: fysiek heeft hij versterking nodig. Mentaal en emotioneel krijgt hij natuurlijk een enórme kick als hij zijn hart volgt: de baan op dus! Door de kick maakt het lichaam meerdere hormonen aan  welke direct en indirect herstel bevorderend zijn op al de vijf holistische vlakken: ook fysiek dus! Cirkel rond toch? En als je dan aan het einde ook nog op het podium mag verschijnen kan ik niet anders concluderen als dat dit holistisch gezien een goede actie is geweest.

En dit is een voorbeeld van holistische/energetische coaching/therapie.

Is dit dan zweverig of toch anders misschien?

Zou ik dit advies als begeleidster/therapeute hebben gegeven? NOOIT! Zo’n advies kán ik ook  nooit geven omdat ik zijn lichaam nooit zo ken/voel als hij zelf!  Iedereen is eigenaar van zijn eigen lijf en eigen kwaliteit van leven. Je hebt altijd een keuze. Als je soms de keuze maakt misschien een investering te doen op één van de vijf niveau’s die een mens rijk is, hoeft dat niet per direct achteruitgang te zijn. Tegendeel is soms waar!

LET WEL: dit soort beslissingen kun je alleen maar eerlijk maken als je je lijf echt kent, je lijf verstaat en daar eerlijk gehoor aan geeft!

Daarnaast wil ik graag melden dat holistische/energetische therapie geen vervanging van de reguliere zorg is! Ze vullen elkaar mooi aan en daar gelooft de reguliere geneeskunde gelukkig ook steeds meer in.

In dit geval voelt het voor mij in deze cases dubbel daar het hier om Melvin Bakker gaat. Melvin Bakker: één van onze zonen waar wij meer dan trots op zijn! Meff CHAPEAU voor jou en je mattie duo-coureur!

———————————————

En dan…

Is het vandaag al weer 1 maart.

Voor mijn gevoel is februari “weggevlogen in de tijd”.

En dan nu de angst welke voelbaar is in de héle wereld…

Voor je het weet heeft de angst ons in zijn macht. Hoe voorkom je dat?

Door bij jezelf te blijven! Hoe je dat doet?

Door dagelijks tijd voor jezelf te claimen. Níet máken maar… cláímen!

Iedere dag 5, 10 of 15 minuten voor jezelf claimen en gaan voelen: voelen in jou! Wat voel je? Lukt zelfs die 5 minuten niet? Doe dan iets (minder): iets is altijd beter als niets!

Voelt het goed en vrij: maak het gevoel dan groter en geniet!

Voel je je onrustig of onaangenaam? Vraag je dan af: is het écht wáár wat mij nu onrust biedt?

Is het écht wáárheid?

Meestal (!) is het antwoord “nee”!

Voorbeeld:

Je voelt de onrust in de wereld (ja sorry daar ontkomt een HSP-er nooit aan).

Je vóélt het!

Ís het nu voor ons onrustig? Nee!

Nú mogen we de vrijheid na de corona weer genieten!

Nú zijn we rijk te prijzen dat we dat gezond overleefd hebben!

Nú is het mooi weer!

Nú is de lente voelbaar!

Nú leven wij in vrijheid!

Nú mag jij je eigen keuzes maken!

De kracht zit in het nú!

Door dáár iedere keer bij stil te staan als je je onrustig voelt, geeft jou dat de ruimte angst/onrust of wat dan ook, om te buigen naar jouw Vrijheids-gevoel!

Vóél dat dan ook en zeg, het liefst hardop en met één hand op je hart en één hand op je onderbuik:

“Néé ik ervaar géén angst: ik ben vrij en mag mijn eigen keuzes maken”!

Door dit iedere keer te herhalen  onderstreep je jouw eigen keuzevrijheid!

Als je er overdag geen tijd voor hebt (gemaakt) doe het dan in ieder geval ’s avonds! Omdat jij deze vrijheid en liefde verdient!

Als cadeautje kun je het kalenderblad van onze nieuwe maand hieronder downloaden. Print hem uit en pak hem als dagelijkse steun in de rug om jouw SelfCare-Time af te vinken 😊.

En lukt het bovenstaande je niet? Neem contact met me op aub door te bellen/appen/sms-en op nummer 06. 1222 9695 of door middel van het contactformulier (onder kopje “contact”). Een ieder van ons verdient immers juist nú vrijheidsgevoel!

Heel veel liefs en vrijheidsgevoel gewenst,

Mischja.                                💜💜💜

In verband met de nieuwe lock-down heb ik besloten de deur van de praktijk
‘Liefdevolle Begeleiding’ eerder te openen. Lees eens rustig door.